Spieren bouwen als een stier

Spieren opbouwen, iedereen die naar de sportschool gaat doet wel iets aan kracht training. Een goede voedingsstof om spieren op te bouwen zijn proteïne. Deze zijn verwerkt in natuurlijke voedingsstoffen zoals kip of kalkoenfilet, maar ook verkrijgbaar als supplement zoals whey protein en beef protein. In dit blog vertellen we je alles over de werking van proteïne bij spieropbouw.

Wat zijn proteïne?

Proteïne, of in gewoon Nederlands eiwitten, zijn voedingsstoffen die je in het rijtje met vetten en koolhydraten kan vinden. Eiwitten bestaan voornamelijk uit aminozuren die bijzonder handig zijn voor het opbouwen spieren en het bijhouden van botten. Ook bevatten ze enzymen die ervoor zorgen dat je stofwisseling versnelt waardoor je sneller bouwstoffen en energie krijgt.

Hoe veel proteïne moet je innemen?

Het voedingscentrum geeft aan dat meer eiwitinname niet gelijk leidt tot spiergroei. Teveel kan zelfs leiden tot meer vet, omdat deze voedingsstoffen niet worden verbrand en dus opgeslagen. Wanneer je echt intens sport dan is 20 gram per eetmoment een goede start, dit zorgt ervoor dat je spieren genoeg voedingsstoffen krijgen om zowel te herstellen als te groeien.

Wanneer moet ik proteïne innemen?

Voor de perfecte spieropbouw moet je zorgen dat er voldoende voedingsstoffen zijn opgenomen in je lichaam. Vlak voor je sportsessie eten is niet handig, dan zijn nog niet alle stoffen opgenomen in je lichaam. Wanneer je zo’n twee a drie uur voor je sessie gegeten hebt dan zit je meestal wel goed. Tijdens het sporten verlies je natuurlijk ook enorm veel vocht, zorg daarom dat je genoeg gedronken hebt voor het sporten en zelfs tijdens het sporten genoeg water meeneemt. Voor echt zware krachttrainingen kan je beter drie tot vier uur van te voren eten.

Wat zijn melkeiwitten?

Melkeiwitten krijgt zijn naam door, je raad het al, melk. Vooral zuivelproducten zitten er bomvol mee. Melkeiwitten bestaat uit twee bestanddelen: caseïne en wei. Caseine heeft een langzame werking, wat betekent dat deze over een langere periode wordt afgegeven. Wei zorgt voor een initiële piek wanneer je dit eiwit binnenkrijgt. De split is zo 80/20, waarin caseine het merendeel heeft. Deze melkeiwitten zijn het meest optimaal voor o.a.het groeien van spieren en het behoud van botten.

Extra eiwitten innemen

De vraag is natuurlijk of je extra eiwitten moet innemen. Het korte antwoord is nee, dat is niet nodig. Pas wanneer je echt flink wilt gaan trainen, zoals krachttraining, wordt het extra innemen pas interessant. In de natuurlijke voedingsstoffen zijn voor de gewone mens genoeg voedingsstoffen te vinden.

 

 

Geef een reactie