Alles over een dtp vaccinatie

Op reis gaan is natuurlijk heerlijk. Je hebt een jaar lang hard gewerkt en gespaard, dan is het niet gek dat je er even tussenuit wilt. Veel mensen willen de hele wereld zien en vinden niks leukers dan een nieuwe cultuur ontdekken. Op foto’s ziet het er ook altijd prachtig uit. Witte stranden, blauwe zee, palmbomen en kokosnoten, wat wil je nog meer? Hoewel de omgeving prachtig is, kan je vakantie zomaar uitlopen tot een helse tijd. In niet-westerse landen heersen namelijk een stuk meer infectieziektes en virussen dan dat wij in het westen gewend zijn. Het laatste wat je wilt is natuurlijk ziek in je hotel, of erger nog, het ziekenhuis liggen. Daarom nemen de meeste mensen vaccinaties voordat ze naar landen in dit gebied op vakantie gaan. Een belangrijke vaccinatie om niet over te slaan is een dtp vaccinatie. In dit artikel vertellen we je alles over een dtp vaccinatie.

Wat is een dtp vaccinatie

Dtp staat voor de ziektes difterie, tetanus en polio, die we later in dit artikel nog beter zullen uitleggen. Je krijgt hiervoor een prik als je kind bent en die geldt tien jaar. Als het langer dan tien jaar geleden is dat je deze prik hebt gehad en je gaat op reis, is het verstandig nog een keer een dtp vaccinatie te nemen.

Difterie

Difterie wordt veroorzaakt door een bacterie. Gelukkig zien we deze ziekte niet meer vaak terugkomen in westerse landen en is deze eigenlijk alleen nog aanwezig in ontwikkelingslanden. In de jaren negentig was er een epidemie in de voormalige oostbloklanden, omdat men zich niet meer geen vaccineren. Difterie kun je herkennen aan koorts, keelpijn en hangerigheid. In het ergste geval ontstaat er een soort vliezen in de keel, wat stikken als gevolg kan hebben. Difterie kan overgebracht worden door hoesten.

Tetanus

Tetanus is iets ernstiger dan difterie. Wanneer je tetanus namelijk niet behandelt, zal deze ziekte altijd dodelijk zijn uiteindelijk. Deze ziekte wordt ook wel kaakklem of wondkramp genoemd en wordt veroorzaakt door de bacterie clostridium tetani. Je kunt tetanus herkennen aan stijfheid in de buurt van een wondje. Deze bacterie komt helaas in alle landen voor, zelfs in Nederland.

Polio

Polio wordt ook wel kinderverlamming genoemd. Hoewel deze naam heel heftig klinkt, merken veel mensen niet dat ze met deze ziekte rondlopen. Je kunt deze ziekte herkennen aan griepachtige verschijnselen zoals koorts, verkoudheid, hoofdpijn, vermoeidheid en braken. Zo weet je zeker dat je een goede keuze zult gaan maken.

Geef een reactie