Hoe bescherm ik mijn douglas hout?

Er zijn een hoop verschillende soorten hout. Deze soorten hout zijn over het algemeen onder te verdelen in twee verschillende hoofdsoorten. Deze twee soorten zijn hardhout en naaldhout. Wat hardhout ideaal maakt voor in verschillende situaties is dat het een stuk beter tegen het weer in Nederland kan. Dit maakt het ideaal om het hout in de bouw of buiten in de achtertuin te gebruiken. Toch verschillen ook de verschillende soorten hardhout enorm. Daarom is het aan te raden je goed in te lezen over de soort hout dat je van plan bent om te gebruiken.

 

Wat is douglas hout nou precies voor hout?

Douglas hout zul je waarschijnlijk steeds meer tegenkomen in de winkels en ook meer over horen van anderen. Het is een soort hout dat afkomstig is uit Noordwest-Europa en komt van de douglasspar. Het douglas tuinhout is erg sterk en heeft hierdoor een stuk hogere duurzaamheid dan andere soorten hout. Dankzij de duurzaamheid is het ideaal om te gebruiken voor klussen die voor een langere tijd nodig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bouwen van huizen of tuinhuizen. Het hout wordt ook in Nederland steeds meer gebruikt voor een hoop verschillende klussen. Het hout wordt voornamelijk gebruikt voor pergola’s, schuren, schuttingen, maar ook voor deuren en kozijnen. Eigenlijk alle voorwerpen die rondom het huis hout bevatten kunnen gemaakt worden met het douglas hout.

 

De bescherming van douglas hout

Dat het hout te onderscheiden is van andere soorten is je nu waarschijnlijk wel duidelijk. Dit is echter ook terug te zien in de manier waarop je het hout moet beschermen. Ondanks dat het hout een hoge dichtheid heeft en hierdoor erg duurzaam is zijn er nog steeds een aantal dingen die je kunt doen om de levensduur van het hout te verlengen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het hout met beits of olie in te smeren. Op deze manier zal het hout een stuk beter tegen het weer kunnen wat er buiten is in Nederland. 

 

Als er dingen op vallen of tegenaan vliegen zal het een stuk minder snel beschadigen. Ook zal het onderhouden van je hout insecten en andere dieren van je hout weghouden. Zo zal je hout niet worden aangetast en zal het langer mee gaan. Door dit te doen zal jij geld besparen en pas enkele jaren later weer opnieuw moeten investeren in nieuw hout. Je kunt beter wat meer uitgeven aan goed hout dan elk jaar weer opnieuw in de winkel staan.

Geef een reactie