Iedereen heeft het er wel eens over gehad: beleggen. Jouw geld nu laten werken voor je, en later de vruchten van je beleggingen pakken. Of je winsten herinvesteren om later weer meer vruchten te kunnen plukken. Voor de meesten zou dit een mooie aanvulling zijn op je pensioen, anderen zouden zelfs volledig kunnen leven. Maar hoe start je nou met beleggen, waar ga jij je aandelen kopen? In dit blog nemen we een kijkje op beleggen voor beginners, gevorderden en pro’s zodat jij kan werken aan je financiële toekomst.
De starter
Als starter krijg je vaak te maken met een storm van informatie. Er zijn nou eenmaal veel kanten om op te gaan, die ieder hun eigen kansen bieden. Belangrijk om te weten is dat er twee takken van sport zijn bij beleggen: technisch en fundamenteel.
Technisch beleggen is een actieve vorm van beleggen, wat betekent dat jij achter je PC-scherm moet zitten om ervoor te zorgen dat je rendement draait. Verder doe je veel technische analyse om tot een strategie te komen waarbij je waarschijnlijk zal kijken naar indicatoren en andere tools. Denk aan de MACD, volume traded en andere. Deze vorm is voor een beginner minder geschikt. Waarschijnlijk wil je investeren en een fulltime baan erbij houden. Hierdoor kan je niet 24-7 achter een computerscherm zitten. Daarnaast moet je strategie echt sound zijn, en dat vergt veel energie.
Bij fundamenteel beleggen kijk je naar de onderliggende waarde van je investering, zoals het bedrijf waarvan je aandelen kan kopen. Ook hier ligt het echt aan je strategie, maar deze kan je passief draaien waardoor je gewoon een fulltime baan ernaast kan houden. De meest bekende fundamentele belegger is Warren Buffet. In het kort kijkt hij naar bijv. de jaarverslagen van een bedrijf (de onderliggende waarde) en de prijs van het aandeel. Wanneer de onderliggende waarde boven de aandelenprijs ligt koopt hij veelal een groot aandeel in een bedrijf.
Als beginner wil je vooral instrumenten kopen die vrij verhandelbaar zijn, zodat je vlot je investeringen in geld om kan zetten wanneer dat nodig mocht zijn. Hierdoor ben je vaak gebonden aan de aandelenbeurs, jouw bank heeft vaak een beleggingsrekening waar je gebruik van kunt maken. Daarnaast zijn er derde partijen via wie je aandelen en ander instrumenten kan kopen.
De gevorderde
Voor een gevorderde belegger gaan we uit dat je nog steeds fulltime werkt, maar inmiddels heb je meer geld opgebouwd om mee te beleggen. Naast aandelen die vrij verhandelbaar zijn zou je ook eens kunnen kijken naar bijv. de huizenmarkt. Door je “portfolio” op deze manier te onderscheiden krijg je minder te maken met grote klappen uit de markt.