Ga je een nieuwe fiets aanschaffen? Let dan op deze dingen!

Is je fiets aan vervanging toe, of ga je gewoon helemaal een nieuwe fiets kopen? In Nederland is de fiets voor veel mensen een ontzettend belangrijk onderdeel van hun alledaagse bezigheden. Je gebruikt de fiets om naar je werk, naar school, naar de supermarkt of naar vrienden en/of familie te reizen. Het is dan ook belangrijk dat je fiets een comfortabel en prettig vervoersmiddel voor je is. Wil je zeker weten dat je de juiste fiets koopt? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken om op te letten, voordat je tot aankoop overgaat. Benieuwd welke zaken dit zijn? Lees dan snel verder!

 

Voor ieder type gebruik een andere soort fiets

Voordat je een nieuwe fiets gaat uitkiezen, is het belangrijk dat je bij jezelf nagaat waar de je fiets voor gaat gebruiken. Voor ieder gebruik is namelijk een ander type fiets goed geschikt. Ga je de fiets bijvoorbeeld eigenlijk vrijwel alleen gebruiken om naar je werk of studie te fietsen? Dan is, als de afstand tussen je huis en je werk of studie niet te groot is, een stadsfiets goed geschikt voor jou. Wil je de fiets ook kunnen gebruiken om langere afstanden mee af te leggen? Dan is een hybride fiets een betere optie. Deze fiets is gemaakt om ervoor te zorgen dat je een goede houding hebt bij het fietsen van lange afstanden, maar ook lekker comfortabel voor kleinere afstanden. Wil je je fiets ook kunnen gebruiken om je kinderen ergens mee naartoe te nemen? Dan is een bakfiets of een elektrische bakfiets voor jou de beste optie.

Het juiste formaat frame

Nu je weet welk type fiets je nodig hebt, kun je gaan kijken naar het juiste formaat. Dit doe je aan de hand van de maat van het frame. Weet je niet welke framemaat bij jou past? Ga dan met blote voeten rechtop staan en zet je voeten op zo’n 15 centimeter van elkaar. Meet de lengte tussen je bovenbeen en de grond nu op en vermenigvuldig deze lengte met 0,65. De uitkomst van deze vermenigvuldiging is de framemaat dat je nodig hebt. 

Een comfortabel zadel

Echt fijn fietsen doe je natuurlijk alleen op een fiets met een comfortabel zadel. Hierbij heb je vaak de keuze uit een zadel van gel of een zadel van leer. De beste manier om te ontdekken welk zadel bij je past, is door een testritje te maken op fietsen met beide zadels. 

Geef een reactie