Luxusný dom pri bratislavskom lužnom lese: Keď si architekt navrhne vlastný príbytok

Ako môže dopadnúť projekt, v ktorom si architekt navrhuje vlastný dom? Nepochybne na jednotku. Dôkazom je rodinný dom v blízkosti bratislavského lužného lesa, ktorého návrh vytvorila dvojica architektov Ľubomír Peráček st. a Ľubomír Peráček ml.

Stavba sa nachádza v komplexe Villaparka Rusovce pri Bratislave, v ktorom sa nachádza ďalších päť domov. Na výstavbe tohto súboru nehnuteľností sa investične podieľali aj manželia Peráčkovi, ktorí sú majiteľmi jednej z nich. Ich príbytok si získal prívlastok „dom pri lese“, čo výstižne opisuje jeho polohu – je situovaný priamo na hranici chráneného lužného lesa.

Foto: Ľubomír Peráček ml.

Priestranný drevodom je určený pre dvojčlennú rodinu, pričom jej poskytuje dostatočný komfort. Budova je tvorená prevažne z CLT drevného masívu, okrem neho sa v nej objavujú panely v surovej forme, a to rovnako v interiéri aj exteriéri. Hlavnou charakteristikou domu je dôraz na prehľadnosť usporiadania priestorov a funkčnosť príbytku.

Materiály odrážajú charakter prostredia

Výber materiálov – drevo a panely – predurčilo samotné prostredie chráneného lužného lesa, ktorý vizuálne zasahuje aj na stavebnú parcelu. Ďalším významným východiskom bol fakt, že dom je súčasťou uzavretého areálu, ktorý vznikal v ateliéri dvojice architektov. „Jednotná filozofia spoločného projektu od začiatku určila, že stavby budú realizované z CLT panelov. Mikrourbanizmus ustúpil stromom, čím vznikla nezvyčajná parcelácia s kľukatou cestou uprostred,“ uviedli pre archinfo.sk tvorcovia návrhu.

Pri stavbe rodinného domu sa kládol dôraz na využitie kvalitných prírodných materiálov, energetickú efektívnosť a užívateľský komfort. Použité materiály majú tiež ladiť so svojím prírodným okolím – to sa odrazilo v obklade domu z dreva z červeného smreka. Konštrukcia je tvorená masívnym drevom, ktoré sa nachádza rovnako v konštrukcii roštov odvetraných fasád, streche, aj v primárnej konštrukcii. Dom je dvojpodlažný a lemuje ho krytá terasa orientovaná do záhrady a lužného lesa.

Foto: Ľubomír Peráček ml.

CLT masívny konštrukčný systém je vo veľkej miere využitý aj v interiéri. Nachádza sa v hygienických zariadeniach vo forme gresových obkladov, či v liatej bielej podlahe s prirodzenou kresbou dreva. Prírodný ráz domu evokuje aj jeho celkové drevné obloženie.

Foto: Ľubomír Peráček ml.

Do domu sa vstupuje krytým zádverím a šatníkmi, na tieto časti nadväzujú práčovňa a technická miestnosť. Prízemie ďalej vedie ku kúpeľni a priechodnej pracovni. Na prízemí sa tiež nachádza spálňa s presklenou stenou orientovanou do lesa. Ústredie dennej časti tvorí hala a obytná kuchyňa komponovaná tak, že umožňuje priamy výhľad do záhrady. Poschodie tvorí nočná časť, ktorá cez presklenú stenu prechádza do strešnej terasy, ponúkajúcej výhľad do záhrady a do lesa.

Prevetrávaná fasáda a strecha zabezpečujú nízkoenergetickosť domu. Celá konštrukcia je zameraná na kvalitné bývanie v komfortných podmienkach.  

Zdroj



Buďte prvý